3 råd til at slippe af med tilbagevendende rygsmerter

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Rygsmerter er så normale, at de anses for en folkesygdom. Altså er der så mange danskere (og resten af verdens befolkningsgrupper), der har rygsmerter, at det virker helt umuligt at slippe helt af med dem. Dog er der visse remedier, som kan afhjælpe de fleste rygsmerter, som hovedsageligt er muskelømhed eller stivhed i led.

Noget af forklaringen bag dette stempel som folkesygdom, som rygsmerter har fået, er, at der kan være tusinde forskellige grunde til rygsmerter, og ryggen er trods alt et stort område af kroppen, så ”rygsmerter” er også bare en rimelig bred term. Man kan for eksempel både opleve rygsmerter ved at sidde for stille eller bevæge sig for meget.

Som med alle andre typer smerte anbefales det stærkt at spørge sin egen læge til råds først, da der kan være underliggende årsager til svære eller pludseligt opståede rygsmerter. I nogle af disse tilfælde med underliggende årsager kan operation være nødvendig.

Ordentligt fodtøj støtter hele ryggen

Ens fodtøj gør en kæmpe forskel for ens positur, og forkert positur kan føre til stressede muskler og generel dårlig holdning. Stressede muskler gør selvsagt ondt, og derfor kan et godt første skridt på vejen faktisk være i retning af en skobutik.

Vil man gerne gøre en rigtig indsats for at få fat i ordentlige arbejdssko, kan man vende blikket mod online shops som Ølholm Safety, der har optil flere arbejdssko at vælge imellem. Har man et arbejde eller en livsstil, der kræver meget bevægelse og gåen rundt, er arbejdssko et godt sted at starte.

Når smerten først rammer, er behandling svaret

Har arbejdssko ikke afhjulpet problemet, kan man søge mod en klink, som kan behandle ens ømme rygmuskler. Med ordentlig behandling af rygsmerter fra en anerkendt udøver kan man få en bedre bevidsthed om sine smerter. En klinik, som hjælper med behandling af rygsmerter, er Smertefri Bevægelse i Aarhus. Hos smertefribevaegelse.dk kan du læse mere om, hvordan de hjælper med at lægge en strategi for en sundere ryg, der på længere sigt ikke kræver behandlere.

Massage og lignende kan absolut løse symptomer på kort sigt. Derfor skal man også have lidt omtanke for, hvilken type rygsmerte der er tale om. Ved man, at det er en midlertidig overbelastning, der har ført til smerterne, kan professionel massage hjælpe ømheden og smerterne. Har man oplevet rygsmerter, der har varet i længere tid, uden at noget har hjulpet, bør man dog søge en behandling, der er mere langsigtet.

Træning modarbejder svage og ømme rygge

Har man et arbejde, hvor man sidder meget ned, svinder musklerne i ryggen ofte lidt ind, da langt de fleste stole har ryglæn. Ved at sidde op ad et ryglæn fra klokken 8 til klokken 16 kan man altså risikere at svække ryggens naturlige muskulatur. De svagere muskler vil så til gengæld ikke kunne holde kroppen oppe, og derefter bliver de overanstrengt.

Derfor er det vigtigt, at man holder øje med sin egen træning og rytme, hvis man har et stillesiddende arbejde. Er det muligt, bør man også arbejde ved et hæve-sænke-bord, så man kan skifte fra siddende til stående arbejdsstilling og omvendt.