3 sygdomme du skal være opmærksom på smitter

Der findes mange sygdomme, som kan smitte – nogle hurtigere end andre. Det er altid en god idé at være opmærksom på, om der er en smittefarlig sygdom i omløb på sin skole eller arbejdsplads. Du kan derfor læse om 3 sygdomme, som du skal være opmærksom på her.

sundhedsråd

Fnat

Fnat er en hudsygdom, som kommer pga. af et angreb af en fnatmide. Symptomerne på fnat er kløende og irriteret hud. Fnat er kendt for at være en smitsom sygdom, men hvor meget smitter fnat?

Fnat smitter ved fysisk kontakt med hud, fnat smitter derfor hyppigst i forbindelse med seksuel kontakt, men man kan dog også blive smittet på andre måder. Fnat smitter dog normalt ikke ved hurtigt berøring fx ved håndtryk eller ved at røre tøj fra en der har fnat.

Et længere kram kan også føre til at blive smittet. Men i skole og på arbejde er der sjældent så meget fysisk kontakt, at der er risiko for at det fører til smitte.

Hvis du har fået fnat, skal det behandles, da det går ikke væk af sig selv. Du kan få forskellige cremer mod fnat, som skal smøres på de områder, hvor fnatten har sat sig. Det er vigtigt at du vasker områderne grundigt inden du smører cremen på. Det kan godt tage et par uger at komme helt af med fnat, så hav tålmodig, det forsvinder ikke nødvendigvis lige med det samme.

 

Influenza

Influenza kender du garanteret godt, det har vi alle sammen prøvet. Influenza smitter noget nemmere end fnat, da influenzavirussen smitter gennem luften, når vi er sammen med andre mennesker.

Der er mange symptomer på influenza, og det er forskelligt hvor mange af dem der forekommer, og hvor voldsomme symptomerne opleves. Nogle af de mest hyppigste symptomer er hovedpine, feber, træthed, ingen appetit, fryser, løbende næste og ømme muskler og led.

Man kan smitte andre med influenza dagen før, at man selv oplever symptomer, og du kan derfor smitte andre, før du selv er klar over, at du bærer virussen. Man kan smitte frem til dagen efter feberen er forsvundet.

Hvis du er blevet ramt af influenza, er det bedste du kan gøre at holde dig i ro, sove meget, og ikke mindst drikke meget væske. Du kan evt. tage smertestillende eller febernedsættende medicin, men det er stadig vigtigt at holde dig i ro, selvom du føler dig bedre tilpas.

Normalt aftager influenza efter en 3-5 dages tid. Hvis symptomerne ikke er aftaget efter en uge, bør du søge læge, da der kan være noget andet galt.

 

Lus

Lus er mest udbredte hos børn, men kan dog også forekomme hos voksne. Lus smitter ved tæt hovedkontakt med andre. Lus kan hverken hoppe eller flyve, og der skal derfor være direkte hovedkontakt før det smitter.

Lus opleves ved at hovedbunden klør, hvilet kan opleves meget irriterende, hvis der først er mange lus. Du kan dog også have lus uden at hovedbunden klør. Samtidig kan hovedbunden også klø af andre årsager, så selvom hovedbunden klør er det ikke en selvfølge at du er ramt af lus.

Du kan nogle gange se lusene, selvom de er meget små, hvis du laver en skilning og kigger på hovedbunden. Lusene er dog svære at få øje på.

Hvis du tror du er ramt af lus, er det tid til at kæmme håret. Du kan købe en kam, til at kæmme håret mange steder, og så er det bare at gå i gang. Du kan også finde shampoo til at bekæmpe lus, hvis kæmningen ikke er nok.

 

Du kan finde flere spændende sundhedsråd doc24.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *