5 tips til fodboldtræning i varmen

Står din fodboldklub og skal på årets træningslejr sydpå? Så er der helt sikkert mange, som allerede glæder sig til det varmere vejr og til at finde shortsene frem igen. Men er det til at træne ordentligt under varmere himmelstrøg? Svaret er ja. Du skal bare lige være opmærksom på et par ting.

Når du træner i højere temperaturer, handler det naturligvis om sikkerhed og sundhed. Det gavner ingen på holdet, hvis du dejser om på midt under træningen. Derfor kan du tage nogle forebyggende forholdsregler:

  1. Husk at drikke masser af vand. Husk det selv og mind både din træner og dine holdkammerater om det. Det gælder både før, under og efter træning. Vand udgør normalt op til 65% af en ung spillers vægt – og når vi sveder, mister vi en stor del af den væske. Når kroppen har for lav væskebalance i blot kort tid, begynder konsekvenserne at vise sig. Du bliver simpelthen dehydreret – Og det går altid lidt hurtigere, når du er aktiv i varmen. En vigtig regel er derfor: Vent ikke først med at drikke, indtil du føler tørst. Så er det ofte for sent.
  • Hold øje med vejrudsigten og vejrets rytme. Mange steder kan det være en fordel at stå tidligt op og få klaret dagens træning, før solen rigtig brænder igennem. Mange sted er der også en smule mere vind i de tidlige timer, som kan hjælpe med afkøling.
  • Brug tid på at vænne jer til varmen. Begynd roligt og øg derefter træningsmængden. Efter 7-10 dage er de fleste spillere ofte fuldstændig tilvænnet det nye klima. I løbet af tilvænningsperioden er det vigtigt med masser af væske. Så læg eventuelt faste drikkepauser og skyggepauser ind i træningsprogrammet.
  • Skift til sommergarderoben. I kan med fordel skifte til lettere og lysere træningstøj. Det hjælper jer med at komme af med den varme, der uanset indsats vil bygge sig op under træningen.
  • Det sidste tip handler om at få fyldt depoterne godt op igen efter en hård træningssession. Vi har været lidt inde på det tidligere, at svedende fodboldspillere mister væske. Den skal fyldes på igen efter træningen. Om I vælger rent vand eller nogle af de mange sportsdrikke, der findes, er knap så vigtigt. Det er mængden af væske, det handler om.

Når du sveder meget, er det ikke kun væskedepotet, der skal fyldes op igen. Du mister også natrium og kalcium gennem sved. Den hurtigste måde at tilføre de vigtige næringsstoffer til din krop igen er med elektrolytter i din drikkedunk. Derudover skal du huske en afbalanceret kost med både kulhydrater og protein.

Med vores fem tips i rygsækken er du klar til at stikke af fra efterårets regnvejr og tage dit hold med på fodboldtræningslejr under varmere himmelstrøg.

For selv en veltrænet atlet-krop kan have svært ved at kontrollere varme og nedkøling under træning på de rigtig varme dage. Derfor bør du tage ansvar – ikke mindst for dig selv – men også for hele dit hold. Få skabt jer nogle gode vaner, som I sammen kan huske at håndhæve. Det vil kun fremme jeres performance på banen og hjælpe jer til at få mere ud af træningslejren.