Nyresten er en ret hyppig lidelse, der specielt rammer mænd mellem 30 og 50 år. Det er en sygdom, der kan manifestere sig på forskellige måder og der er et par forskellige behandlingsmuligheder. Det er vigtigt at vide, hvordan nyrestenene dannes og hvordan man kan forebygge det, så man kan undgå at skulle passere en nyresten. Derudover er det også rart at vide, hvor udsat man er og hvor ofte man har gentagelser, hvis man først har haft én nyresten igennem systemet.
Sådan dannes en nyresten
Nyrestenen starter egentlig som en masse opløste affaldsstoffer i urinen i nyren eller urinlederen fra nyrerne til blæren. Det er også sådan det bør være, men hvis der er for mange affaldsstoffer, vil de overskride deres opløselighed i urinen. Det betyder, at det udfældes som krystaller, der kaldes nyresten. Disse krystaller kan have flere størrelser og de fleste nyresten passerer af sig selv, før man overhovedet lægger mærke til, at de er der. Nyrestenene, der udvikler sig til en patologisk lidelse, er derimod af en størrelse, hvor de ikke kan passere særligt nemt med urinen. Derfor kan der opstå en blokade af urinlederen, som kan skabe problemer for patienten.
Når du får en nyresten
Det første du mærker til en nyresten er som regel en god del smerte. Det gør nemlig ofte utroligt ondt, når man skal lade en nyresten passere og man kan endda opleve, at smerten er uudholdelig. Det man gør mod nyresten er som regel at give noget mod smerten og vente på, at stenen passerer af sig selv. Den kan derimod blive så stor, at den ikke kan passere uden at gøre skade. Her vil man som regel lægge et dræn direkte i nyren, gennem huden, eller gennem urinrøret. Man kan også udføre en kikkertoperation eller ødelægge den med chokbølger, så den kan passere af sig selv i små stykker. Hvis du først har haft én nyresten, er der meget større risiko for, at du får en ny og 50% får en ny indenfor 5 år, mens 70% får indenfor 20 år.