BCAA som kosttilskud til sportsudøvere

Træning, sundhed og kosttilskud er nogle af de emner, som har fyldt meget blandt folk i flere år. Det er vigtigt, at man dyrker motion for at holde kroppen ved lige, samt at få den rette kost, så kroppen får den næring, som den har behov for. Ernæringsforskere har siden 1980`erne fokuseret meget på tre bestemte aminosyrer, nemlig valin, leucin og isoleucin. Disse tre aminosyrer kaldes for de tre forgrenede aminosyrer, da de alle er essentielle for mennesket og har nogle af de samme egenskaber. De tre aminosyrer bliver omtalt som BCAA, hvilket står for branched-chain amino acids.

Værd at vide om BCAA

Der har i løbet af de sidste mange år været et stort fokus på leucin, valin og isoleucin, da forskning har vist, at de omsættes anderledes i forhold til de andre essentielle aminosyrer. Man har fundet ud af, at de tre forgrenede aminosyrer bliver forbrændt i skeletmuskulaturen, hvorimod de fleste essentielle aminosyrer bliver forbrændt i leveren. Fra skeletmuskulaturen kan BCAA indgå i proteinsyntesen, danne to andre aminosyrer (glutamin og alanin) eller indgå i energistofskiftet. Det har vist sig, at jo mere fysisk hårdt arbejde man laver, jo mere har skeletmuskulaturen brug for BCAA, da skeletmuskulaturen under fysisk hårdt arbejde bruger mere BCAA.  Ud fra dette har flere producenter fremstillet kosttilskud med BCAA, da det er godt for sportsudøvere at indtage. BCAA havner i fordøjelsessystemet og bliver ført til blodet, inden det havner i skeletmuskulaturen. BCAA er et godt supplement til sportsudøvere, da BCAA er med til at opbygge muskelmasse. Det gode ved BCAA er, at det er med til at gøre træningen meget bedre for sportsudøvere. BCAA er med til at give musklerne en hurtigere restitution, samt mindsker muskelømhed hos sportsudøverne. På længere sigt er kosttilskud med BCAA med til, at give sportsudøvere nogle langt bedre resultater i frohold til opbygning af muskelmasse. På baggrund af dette kan kosttilskud med BCAA varmt anbefale til folk, der gerne vil se gode resultater med muskelopbygningen.

Kosttilskud med BCAA er ikke kun for sportsudøvere, da ældre mennesker også kan få gavn af BCAA egenskaberne. Ældre mennesker oplever tit at få vægttab og kommer især i forbindelse med sygdom. Vægttab kan være med til, at de bliver mere trætte og ikke orker noget. Derfor kan det være en god ide, at ældre får proteindrik med BCAA dagligt, for at få genopbygget deres muskelmasse. Dette kan være med til, at de får noget mere energi og nemmere kan klare hverdagen. BCAA kan også fås i pulverform således, at det kan blandes op med f.eks. yoghurt.

Kosttilskud med BCAA

Det er meget forskelligt hvornår folk vælger, at indtage kosttilskud med BCAA. Nogen sportsudøvere tager det lige inden træning, andre tager det under træningen imens nogen tager det i forbindelse med f.eks. proteinbar efter træningen. Hvis man spørger eksperter, så anbefales det, at man tager kosttilskuddet lige inden træning, for at opnå de bedste resultater. Selvom man tager BCAA lige inden træning, så kan det være en ide, at supplere med proteindrik eller proteinbar, idet musklerne er mere modtagelige overfor protein.

Der findes mange forskellige slags kosttilskud på markedet med BCAA. Proteinpulver med BCAA kan fås med forskellige smagsvarianter således, at man altid kan finde en variant, der passer til den enkelte kunde. Man kan også købe forskellige størrelse bøtter, så man kan købe den størrelse, der passer til ens behov. Alle BCAA varianterne er veganske, hvilket betyder, at der ikke indgår noget animalsk i produkterne. Prismæssigt kan det bedst betale sig, at man køber en stor bøtte proteinpulver, da man får mere for pengene. Hvis du har spørgsmål til BCAA, så kan du til enhver tid kontakte en af producenterne, der sælger varen.