Børn med indlæringsvanskeligheder? Sådan tager du dig bedst af dem

Der findes en del forskellige betegnelser for personer, der har kognitive vanskeligheder. Efterhånden som videnskaben har udviklet sig, er vi blevet bedre til at diagnosticere, og derved finde frem til, hvorfor et barn eksempelvis har meget svært ved at følge med i skolen i forhold til sine klassekammerater. Som forælder kan det være hårdt at finde ud af, at ens barn for eksempel har ADHD eller autisme, og det vil kræve en omvæltning i hverdagen. Der findes dog måder at håndtere det på, og ved at tilpasse hjemmet, hverdagen og tankegangen, kan barnet og du som forælder få det bedst muligt med diagnosen.

 

Sæt dig ind i symptomerne og lær om diagnosen

Hvis dit barn får stillet en diagnose, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad det indebærer. Der kan være stor forskel på graden af for eksempel kognitive vanskeligheder, så observer dit barn og rådfør dig med læger og konsulenter. Læs og studer om diagnosen, så du bedre kan forstå, hvad dit barn gennemgår. På den måde kan du bedst muligt hjælpe ham eller hende, når de har det vanskeligt og måske bliver kede af det, fordi de ikke kan følge med de andre børn. At komme ned på barnets niveau og forsøge at sætte dig ind i, hvordan han eller hun har det, er noget af det bedste, du kan gøre som forælder.

 

Rådfør dig med andre i lignende situationer

Som tidligere nævnt bliver der stillet flere og flere diagnoser, og det betyder, at du ikke er alene – der findes helt sikkert andre familier, som står i en lignende situation, som din familie. Rådfør dig med dem. Find grupper, hvor I kan samles, diskutere, hjælpe hinanden, så I alle får det bedste ud af situationen. Det er godt for alle, der eksempelvis har et barn med autisme, at møde andre, der har børn med en lignende diagnose. Det får en til at føle sig mindre alene, og du vil blive bedre rustet til at tage dig bedst muligt af dit barn.

 

Invester i redskaber, der kan hjælpe dit barn i hverdagen

Der findes mange forskellige hjælpemidler, for eksempel autisme hjælpemidler, der kan hjælpe børn med forskellige kognitive vanskeligheder i hverdagen. Hvis dit barn eksempelvis har svært ved at falde til ro om aftenen, og ikke sover ordentligt om natten, kan det være et forsøg værd at prøve med en kugledyne. En kugledyne er en dyne, der er specielt designet til at lægge sig tæt om kroppen og give tyngde, så muskler og led slapper af. Vægten i dynen kan justeres, så den passer til den enkelte, og så barnet får en bedre nattesøvn og derved bedre kan klare dagens udfordringer. En anden mulighed er en time timer, som kan hjælpe dit barn med at holde styr på, hvor lang tid en opgave skal tage. Timeren har et meget visuelt design, der gør det nemt for børn med kognitive vanskeligheder at se, hvor lang tid, der er tilbage. Du kan læse mere om kugledyner, time timers, boardmakere og mange andre hjælpemidler via dette link.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *