Cykling er sundhed for alle

Cykling betyder i Danmark rigtig meget. Vi er en cykelnation, hvor størstedelen af os lærer det mens vi er små. Det er motion for alle – uanset køn, alder eller højde.

Det gode ved at cykle, er at det ikke er ligeså belastende som løb eksempelvis er. Dette gør også at man kan fortsætte i flere år, eller kan skåne sig selv for unødvendige skader, der kan medføre varige mén længe efter. Vi ved hvor vigtigt det er, at komme ud at få rørt sig – man kan faktisk ikke undgå det. Noget som vi også lægger vægt på her på Sundhedsleksikon.dk.

Sidder man først på sin cykel, bestemmer man selv det tempo der bedst passer til ens behov.

På en cykel er der gear, der sikrer at du kan skifte op og ned, afhængig af modstand og terræn. Ligeledes undgår man overbelastninger, da man nemt kan kontrollere niveau og form.

Ung som gammel

Den tohjulede jernhest er mere eller mindre noget for os alle sammen. Nogle har blot nemmere ved at komme afsted, men vi burde næsten alle sammen benytte den dejlige mulighed, ved at komme ud i luften på en cykel. Det er i den grad også noget man har fokus på – både blandt unge og ældre mennesker.

I skolerne laves der ofte cykeluger, hvor elever skal konkurrere med hinanden omkring hvem der kan cykle mest over en given periode.

Det er klart, at det vækker noget interesse på kort sigt, men har ikke helt den store effekt over lang sigt, da eleverne typisk vælger cyklen over en periode, da der går konkurrence i den, men det bliver aldrig en rigtig del af hverdagen.

Ligeledes deltager ældre mennesker også ofte i cykelklubber, hvor de kan komme ud sammen. På den måde får man både motion og et socialt behov dækket.

Det er vigtigt at holde sig aktiv gennem hele livet

Det er vigtigt at holde sig aktiv gennem hele livet. Det har forskning vist flere gange, eftersom det holder mennesket frisk – både mentalt og fysisk. Ligeledes giver det også et langt større overskud i dagligdagen.

Danske skolebørn der vælger at cykle i skole, vil opleve at have et større energiniveau og overskud, sammenlignet med de børn der eksempelvis bliver kørt til skole.

Det er altid godt, hvis man kan skabe en atypisk vinkel på en motionsform for cykling. Det kan være hvis der er et socialt aspekt i det, som man kan cykle sammen med ens venner til og fra skole – eller ældre mennesker kan komme ud sammen og få en kop kaffe.

Dette er formegentlig også grunden til de cykelkonkurrencer man blandt andet ser på danske folkeskoler, da tanken formegentlig er at kunne vække noget interesse for de danske folkeskolebørn, hvorefter de forhåbentlig kan se hvor sjovt det er at komme ud sammen med sine kammerater – men vigtigst det store overskud som det giver.

Husk at passe på dig selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *