Har du styr på hjertet, hvis uheldet er ude?

Hjertestartere ses flere og flere steder i Danmark, og det er næsten umuligt at gå ind i en idrætshal, bibliotek eller anden offentlig bygning, uden at du ser den lille farverige boks hænge på væggen ved indgangen. Men har du styr på hjertet, hvis uheldet er ude?

Derfor er det vigtigt med en hjertestarter

Der er mange grunde til, at en hjertestarter er livsnødvendig. Når et menneske falder om, så tæller hvert minut, og det er derfor helt afgørende, hvordan man handler efterfølgende.

Hjertestarteren kan redde liv

Det første, du bør gøre, hvis nogen falder om, er at tjekke for bevidsthed og vejrtrækning. Derefter ringer du straks til alarmcentralen på 112, og de beder dig om at hente hjertestarteren. Er du alene bør du kun hente den, hvis den er tæt på. En hjertestarter er programmeret til kun at udgive stød, hvis personen rent faktisk har hjertestop. Hjertestartere kommer med instrukser, som fortæller dig helt præcist, hvad du skal gøre.

Man ved aldrig, hvornår det kan ske

Det er ikke til at sige, hvor og hvornår nogen falder om. Det er derfor anbefalet, at der er hjertestartere på steder, hvor der er store eller mindre forsamlinger. Det kan fx være i idrætshaller, på arbejdet eller caféer i byen. Gør dig derfor altid bekendt med hjertestarten inden uheldet.

Det er vigtigt at være forberedt

Det er utrolig vigtigt, at man er forberedt, hvis uheldet er ude. Det er ikke til at vide, hvem der falder om, så det er anbefalet, at man tager et kursus i førstehjælp. Er man i besiddelse af en hjertestarter, har man de bedste muligheder for at redde liv og udøve førstehjælp til børn og voksne.

Hurtig guide til førstehjælp

Det kan være svært at huske, hvad man skal gøre, hvis situationen er stresset. Følg derfor disse huskeregler:

  • Ved hjertemassage lægges vedkommende på ryggen, og der trykkes midt på brystkassen. Du skal trykke brystbenet 5-6 cm ned hver gang.
  • Ved kombineret hjerte-lungemassage skal du give kunstigt åndedræt efter 30 tryk. Løft kæben op, tag en normal indånding, og blæs luft ind 2 gange.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *