Hvilken type prævention passer til jer, der er i fast parforhold?

Der findes efterhånden mange forskellige muligheder, når emnet falder på prævention. Hvad der fungerer godt for det ene par er ikke en nødvendigvis det, der fungerer godt for et andet par. I denne artikel vil vi komme ind på nogle af de mest anvendte typer prævention, så I kan få et bedre overblik over, hvilke muligheder I som par har for at beskytte jer.

Beskyttelse mod kønssygdomme og uønsket graviditet

Der er to ting, som man kan beskytte sig mod:

  • Graviditet
  • Kønssygdomme

Alle typer af prævention beskytter mod graviditet. De mest anvendte typer til beskyttelse mod graviditet er:

  • P-piller
  • Minipiller
  • Hormonspiral
  • P-stav
  • Kondomer

Som sagt, så beskytter alle disse typer af prævention mod graviditet. Vær dog opmærksom på, at ingen former for prævention er 100% sikker i forhold til forebyggelse af graviditet, men beskyttelsen ligger på næsten 100 % på alle typer. Disse former for prævention beskytter dog ikke i mod kønssygdomme – på nær kondomer. Er du og din partner ikke testet for kønssygdomme siden i indledte et fast forhold, så er det en god idé at bruge kondomer for at undgå unødig smitte.

Hvorfor vælge kondomer

Bruger I kondomer rigtigt, så er det også den type af prævention, der har bedst beskyttelse. Det skyldes, at sæden ikke kommer i kontakt med kvinden. Den eneste måde, hvorpå det skulle kunne ske, var hvis der skete en af følgende tre scenarier:

  • Kondomet tages på med vrangen og vendes blot.
  • Kondomet springer
  • Kondomet falder af

Hvis I kommer til at vende et kondom forkert, når I begynder at sætte det på, så skal det kasseres – I må ikke blot vende det rigtigt. I kan nemlig risikere, at der er kommet lidt præ sæd, som altså også kan gøre kvinden gravid. Springer kondomet, så vil i opdage det, og det samme gælder, hvis det falder af. Det er derfor nemt at opdage, hvis der skulle være problemer med denne type prævention. Sørger I for at vælge den rette størrelse og overholde holdbarheden på kondomerne, så burde der heller ikke være problemer.

Grunden til, at der er holdbarhedsdato på kondomer, er, at de kan risikere at revne, fordi de udtørrer, hvis holdbarheden overskrides. Og i så fald, mister de deres effekt. Har I nogle kondomer, hvor holdbarheden er overskredet, så smid dem ud. I kan købe nye kondomer på nettet til nærmest ingen penge.

Kondomer af naturgummi

Hvis den ene af er eller begge har latex allergi, så er det heller ikke en hindring for at bruge kondomer som beskyttelse. Man kan nemlig få nogle, der er lavet af naturgummi og dermed ikke er allergifremkaldende.

Kondomer er et rigtig godt valg til jer, der ønsker en effektiv beskyttelse mod både graviditet og kønssygdomme, og hvor kvinden ikke ønsker kunstige hormoner eller et mindre behageligt besøg hos gynækologen for at få sat en hormonspiral op. Kondomer kan også peppe sexlivet lidt op, hvis I køber nogle specielle i stedet for almindelige. Beslutter I jer for familieforøgelse, så er der heller ikke en masse hormoner, der skal trappes ud af eller en hormonspiral eller p-stav, der skal fjernes.