Psykisk sygdom er en kompleks og underlig størrelse. Begrebet ’psykisk sygdom’ dækker over et rigtig bredt emne, og for mange kan det være rigtig svært at forstå og sætte sig ind i.
For hvad er en psykisk sygdom egentlig? Og hvordan snakker man om det?
Psykisk sygdom kan være langt svære at forholde sig til end f.eks. en brækket fod eller en blodprop, da man ikke konkret kan se, hvad der er galt.
Hvordan kan man tale om psykisk sygdom, og hvad gør man som pårørende?
Psykisk sygdom kan ramme alle, og det kan være rigtig svært at tale om. Hvis en af dine nærmeste rammes af psykisk sygdom, er der dog en række ting, du kan gøre for at hjælpe din nærmeste og aftabuisere psykisk sygdom.
Oplever en af dine nærmeste en art af psykiske problemer, er det meget vigtigt at være åben og lytte til, hvordan de har det. Nogle psykiske symptomer kan tages i opløbet og løses uden medicin, imens andre er mere alvorlige og kræver længerevarende behandling eller støtte på f.eks. et opholdssted.
Derfor er det vigtigt, at man skaber et miljø i omgangskredsen, hvor det er trygt at tale om sine psykiske problemer, og hvor man ikke dømmer hinanden. Det er derfor også vigtigt at vælge sine ord med omhu i hverdagen, når man omtaler folk med psykiske problemer.
Er det et større psykisk problem, kan det blive meget nemmere at snakke om, hvis man indhenter info om sygdommen. Derudover kan man bruge støttegrupper for pårørende til psykisk syge og dermed møde andre der står i samme situation. Det kan være med til at give et sprog – både til at snakke med den psykisk syge, men også til resten af ens omgangskreds.
Hver tredje dansker oplever psykisk sygdom
Ifølge Psykiatri Fonden vil hver tredje dansker opleve psykisk sygdom, psykiske problemer eller symptomer på et eller andet tidspunkt i livet. Det er altså noget, de fleste af os kommer til at stifte bekendtskab med.
Jo mere åbenhed der er, jo nemmere bliver det for både pårørende og patienter.