Sådan overkommer du din tandlægeskræk – og får sunde tænder

Er du én af dem, der hver gang en indkaldelse til tandlægen dumper ind af døren, får svedige håndflader og et galoperende hjerte? Fortvivl ej. Det er en situation mange danskere står i. Der er dog mange ting, du kan gøre for at komme din tandlægeskræk til livs og få en god oplevelse hos tandlægen. Her er samlet nogle tips og tricks til at gøre din tur til tandlægen så behagelig som mulig.

Konfronter din frygt

Sig til dig selv at der ikke er noget i vejen med dig. Du har tandlægeskræk ligesom så mange andre. Find ud af hvorfor du har tandlægeskræk. Er det et tidligere tandlægebesøg, der er grund til din frygt? Et fokus på hvorfor du har tandlægeskræk kan måske hjælpe dig til at komme den til livs.

Tandlægen vil dig kun det bedste

Noget af det første du skal huske på, når du sætter dig i tandlægestolen, er, at tandlægen kun er der for at hjælpe dig. Der er ingen grund til at frygte at komme ind til en tandlæge, der ikke har forståelse for din fobi. De er vant til at der kommer mange patienter med tandlægeskræk, og har på ingen måde interesse i at give dig en ubehagelig oplevelse. De er der for din skyld. De fleste tandlæger er derfor også eksperter i at håndtere tandlægeskræk, og du vil med stor sandsynlighed gå derfra med en følelse af, at det slet ikke var så slemt, som du havde troet.

Vær åben omkring din tandlægeskræk

Tal med tandlægen. Fortæl hvordan du har det med at gå til tandlæge. Tag en snak om, hvordan det hele skal forløbe, så der ikke kommer nogle uventede situationer. Tandlægen er 100 procent indforstået med, at du har behov for, at det foregår i dit tempo. Det kan være, du har brug for, at der bliver lagt pauser ind. Derfor kan du eventuelt aftale et signal med tandlægen, til når du har brug for en pause. Det kunne for eksempel være en hånd i vejret.

Du er ikke alene

Du er ikke alene om din tandlægeskræk. Der er mange, der har samme problem som dig, og hvis det hjælper på din fobi, så prøv at se om du kan finde en at tage med. Det kunne være din ægtefælle eller kæreste, eller bare en god ven. En som du er tryg ved. Det kan hjælpe rigtig meget.

Det handler om din sundhed 

Det er vigtigt at huske på, at det også kan have sundhedsmæssige konsekvenser ikke at gå til tandlægen. Får man ikke efterset sine tænder i tide, kan det forringe ens sundhed, og kan i mange tilfælde resultere i mange flere tandlægebesøg. Bliver du væk fra tandlægen, kan det faktisk også forværre din tandlægeskræk. Jo længere tid du er væk fra tandlægen, jo værre bliver din tandlægeskræk. Overvind derfor din frygt og kom til tandlæge. Dine tænder vil takke dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *