Skimmelsvamp er sundhedsskadeligt for både dig og din hund

Du kender det nok. Dine øjne og næse bruger det meste af dagen på at belemre dig med en forfærdelig kløe. Du kan ikke holde din næse fra at løbe. Og ikke nok med det, er din hud begyndt at klø. Mange oplever oftest disse symptomer, som en allergisk reaktion fra en allergi. Men de kan også være tegn på alvorlige indeklimaproblematikker.

Et forringet indeklima er oftest forårsaget af skimmelsvamp. Skimmelsvamp frigiver giftstoffer, som er sundhedsskadelige for både mennesker og dyr. Du skal derfor være meget opmærksom på, om dit helbred er anderledes, når du er inde for hjemmets fire vægge, end når du er alle andre steder.

Men det er ikke alle, som reagerer på skimmelsvampene. Graden af følsomhed over for giftstofferne er meget individuel.

Det er ikke kun os mennesker som har en risiko for at blive syge af skimmelsvampene – men også vores kæledyr. Din hund kan lugte sporerne i luften lang tid før dig. Der er derfor en stor risiko for, at din hund bliver syg, før du selv mærker noget. Sygdommen ses ofte som en allergi hos din hund. De små partikler kan trænge ind gennem dens hud eller gennem luften den indånder. Allergien ses ofte ved at din hund bliver generet af en kløende eksem. Du skal dog også være opmærksom på, om den får såkaldte ”briller” grundet hårløshed ved øjnene eller skæl og mørkfarvning i huden.

Hvordan opdager du skimmelsvampen?

Skimmelsvamp tiltrækkes af fugt i hjemmet. Det er derfor vigtigt at du er opmærksom på at lufte ud regelmæssigt. Skimmelsvampen kan være meget svær at opdage både grundet et skiftende udseende, men også fordi det oftest vokser skjulte steder.

Udseendet afhænger både af hvilken type svamp, der er tale om, og hvilket materiale, den vokser på. Man skal derfor være opmærksom på pludseligt opståede sorte, hvide, grønne, brune og lyserøde plamager.

Vokser skimmelsvampen et skjult sted kan det være meget svært at opdage. Det ses ofte at skimmelsvampen vokser under gulvet eller i væggene. Du skal derfor være ekstra opmærksom på om dit helbred ændres, når du befinder dig i dit hjem. Listen over de symptomer du skal være opmærksom på, er lang. Bliv klogere på hvilke symptomer skimmelsvampen kan forårsage her.

Er du ekstra udsat?

Nogle grupper er ekstra udsatte for alvorlige sygdomme fra skimmelsvampenes giftstoffer. Er du kvinde, allergiker, astmatiker eller barn? Så er du i segmentet, som skal være ekstra opmærksom på symptomer. Som allergiker er det vigtigt, at du er opmærksom på, om dine allergiske symptomer bliver eller er blevet værre, da det kan være tegn på skimmelsvamp. Er du urolig for, om du reagerer grundet skimmelsvamp, anbefales det, at du går til din egen læge. Der er især fem ting, du skal være ekstra opmærksom på:

  • Hvornår på dagen oplever du symptomerne?
  • Hvor befinder du dig, når du oplever symptomerne?
  • Har du problemer med fugt i dit hjem?
  • Er dit helbred bedre, hvis du opholder dig væk fra hjemmet et stykke tid?
  • Vender symptomerne tilbage, når du kommer hjem igen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *