Skizofreni: Kan det kureres, eller er patient dømt til et liv med sygdom?

Skizofreni er en sygdom, der hvert år rammer en procentdel af danskerne. Det er en enormt tabubelagt sygdom, og der er få, der ved ret meget om den. Men kan den egentlig kureres? Det undersøger vi her.

Hvad er skizofreni?

I modsætning til, hvad mange mennesker tror, er skizofreni ikke en sygdom, der kendetegnes ved, at den person, der lider af sygdommen, skifter mellem forskellige personligheder. Det er der imidlertid ikke noget faktuelt belæg for, og faktisk kunne definitionen ikke være længere fra sandheden.

De negative symptomer

Generelt kan sygdommen deles op i to kategorier; de negative symptomer og de positive. De negative symptomer er dem, der fjerner ’ting’ fra tilværelsen; sociale færdigheder, evnen til at være frisk og veludhvilet, hukommelsen og så videre. Disse symptomer kan man lære at håndtere, selvom det kræver et behandlingsforløb.

De positive symptomer

De positive symptomer derimod er dem, der kan holdes på afstand med antipsykotisk medicin. Det er her, hvor der tilføjes ting til virkeligheden; paranoia, angst, sværere ved at skelne mellem virkelighed og fantasi. Det er primært denne kategori, den gængse opfattelse af skizofreni forholder sig til — og det er altså kun i den yderste grad, hvor der er tale om en psykose.

Kan skizofreni kureres?

Skizofreni kan godt helbredes, og eller kan man lære at leve med de symptomer, der er ved sygdommen. Faktisk er det kun hver femte, der er klar over, at sygdommen kan helbredes. Sandheden er dog, at tusindvis af danskere hvert år bliver helbredt.

At så mange ikke ved, at skizofreni kan helbredes, kan skyldes, at folk har svært ved at forholde sig til det. Herudover handler det også om, at der i offentligheden er for lidt fokus på psykiske sygdomme. Netop fordi det ikke er noget, der er til at tage og føle på — som et brækket ben eksempelvis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *