Øjensygdomme kan påvirke synet, og have store konsekvenser for ens livskvalitet. Du har formentlig hørt om grå stær og lignende. Men kender du også til AMD?
AMD er en øjensygdom, som hyppigt udvikler sig fra 50-års alderen, men i nogle tilfælde også tidligere. Én af de symptomer, som man skal være opmærksom på, er et uklart centralsyn, som fx kan vise sig ved at man har svært ved at læse bogstaver og genkende ansigter.
Forskellen mellem våd og tør AMD
Man skelner mellem våd og tør AMD.
-
Tør AMD er den mest udbredte form, og udgør omtrent cirka 4/5 dele af tilfældene. Synsevnen bliver langsomt svækket i takt med at kroppen aldres. Der foregår en langsom nedbrydning af cellerne.
-
Våd AMD udgør blot 1/5 del af tilfældene. Dette er en mere aggressiv udgave, som udvikler sig hurtigere end tør AMD. Derfor er det altså vigtigt, at der hurtigt bliver sat en behandling i gang, så man ikke får et alt for stort synstab.
Der findes heldigvis måder hvorpå man kan behandle AMD. Dette kan bl.a. være på specialklinikken Borgå.
Andre hyppige øjensygdomme
Øjensygdomme kan opstå pludseligt, og ofte har man ikke selv den store indvirkning på sygdommens opståen.
En hyppig øjensygdom er grøn stær, hvor der findes behandlinger som, forhindrer synet forværres. Derudover kan diabetes også være årsag til forringet syn.
Et godt råd er at få tjekket synet ved lægen, hvis du oplever synsforstyrrelser. Den første undersøgelse vil bestå ved at man skal aflæse en synstavle, som du formentlig allerede er stødt på flere gange i livet. Hvis synsstyrken er under 0,7, så har man et nedsat syn. Hvis man kommer under 0,1 så taler man om blindhed.
Det kan være en god idé at få tjekket sit syn én gang om året, også selvom du ikke bemærker forandringer.